Kondicijska priprema sportaša

Kondicijska priprema sportaša koju provodi Matej Filipi bazira se na funkcionalnom kondicijskom treningu, treningu koji je funkciji samog sporta. 

Samo takav trening može imat koristi za sportaša jer je povezan sa strukturama sporta kojim se sportaš bavi i uvijek je u funkciji sporta, odnosno stvara temelje za podnošenje treninga konkretnog sporta na što višoj razini. 

Pri tome preventivni programi za prevenciju ozljeda su početak i baza za daljnji kvalitetan trening, on podrazumijeva dovođenje u balans svih mišićno – tetivnih struktura kroz vježbe stabilnosti i mobilnosti za to predviđenih regija. 

Prethodno se provodi testiranje kojim se utvrđuju eventualne mane i na temelju kojih se i slaže daljnji korektivni program!

Uvidom u pravilnost izvođenja kretnih struktura i povezivanjem sa korektivnim programom, slaže se dugoročni razvojni plan i program koji uključuje sve elemente kondicijske pripreme, od vježbi agilnosti, eksplozivnosti te reaktibilnosti do vježbi snage i jakosti... 

Kondicijski trening sa Matejom može se provodit na tri razine. 

Prve dvije usko su povezane a razlikuju se u broju polaznika. Konkretno riječ je o individualnom i grupnom kondicijskom treningu. Dok treća razina podrazumijeva kratkoročni kondicijski program koji je usmjeren na realne želje sportaša za ispravljanjem pojedine motoričke sposobnosti i/ili na temelju dijagnostičkih pokazatelja kreiranje korektivnih programa. 

Osnova je razlika dakle u trajanju kondicijskog programa, odnosno potrebi sportaša za kondicijskim treningom.